fbpx

Címkék

Termékek

Blog

2020-as kollekció divatfotózás

Különleges tervezői együttműködés keretében fotóztuk az idei kollekciót.

Divatfotózásunk témájának ötlete már januárban, az idei első Creation névre keresztelt táska megszületésekor fogalmazódott meg bennem. Ez nagyjából egybeesett azzal, amikor Pogoszov Nati insta storys videóját megnéztem, amiben nagyon érzékletesen mesélte el elhidegülését a közösségi médiától, a divatvilágtól és úgy egyáltalán a szépségideáloktól. Az ő személyisége, és természetesen az én gondolatiságom, divatiparhoz fűződő viszonyom inspirálta a fotózásunkat, nem volt tehát kérdés, hogy Natit hívom meg modellnek. Ráadásul Nati, aki többek között remek stylist is, olyan öltözködési stílust képvisel, ami nagyon közel áll a szívemhez és a márkámhoz. Elmondtam hát neki a fotózás ötletét, és felkértem modellnek és stylistnak, amit örömmel elvállalt.

Nati személyisége, és természetesen az én gondolatiságom,
divatiparhoz fűződő viszonyom inspirálta a fotózásunkat

2007-ben diplomáztam ruhatervezőként, de tulajdonképpen 18 éve foglalkozom a divattal: tervezéssel, stylistkodással, fotózással. Azóta követem nyomon, és figyelem a hazai és külföldi divatvilágot és azt, hogy ki milyen irányban indult el ezen a pályán az osztálytársaim közül. Sok-sok út van, amin el lehet indulni, de én mindig is a saját utamat kerestem, ami nem volt könnyű. Azt tudtam, hogy mit nem szeretnék. Egy csillogó-villogó showroomot, ahová az egyszerű ember be nem tenné a lábát, és egy felsőbbrendűséget sugárzó „fashion designer” imidzset. Tehát tulajdonképpen nekem nem az volt a fő célom, hogy befutott, elismert divattervező legyek. Ez furán hangozhat, mert mindenki ezt szeretné. Dehát én mindig is fura voltam 🙂

Amit mindig is szerettem volna, az megvalósítani mindazt, ami a fejemben létezik és megtalálni a művészetben önmagam. Második lépésként pedig mindezt átadni minél több hozzám hasonló gondolatiságú embernek. Sosem akartam a high fashion része lenni, én csak alkotni szeretnék, és kiteljesedni abban, amit csinálok és szenvedéllyel szeretek. Tehát semmiképp sem szerettem volna elidegeníteni magam a vásárlóimtól, sem felsőbbrendűséget sugározni. Talán pont ezért nem tetszettek soha a tipikus beauty fashion divatfotók, sem a csillogó alkalmi ruhák. A mások által „szépnek” mondott dolgokat általában üresnek éreztem.

Az igaz utamra úgy találtam rá, hogy belső indíttatásból kezdtem el tervezni. Nem lebegett a szemem előtt a szakmai elismertség, a pénz, vagy a népszerűség. Amikor éreztem magamban a bizsergést, az izgalmat egy új terv születésekor, akkor azt meg akartam valósítani. Aki még nem érezte ezt, amúgy olyan érzés, mint a szerelem, pillangók vannak a gyomrodban 🙂 És csodák csodájára, az embereknek átjött ez a belső szenvedély, és be is vonzotta a hozzám hasonló gondolatiságú embereket.

Az embereknek átjött ez a belső szenvedély,
és be is vonzotta a hozzám hasonló gondolatiságú embereket.

Az, hogy milyen divatfotókat készítesz, vagy készíttetsz a termékeidről nagyban meghatározza a márkádról alkotott képet. Hiszen egy táska önmagában úgymond nem létezik, csak akkor, ha azt valaki hordja. Tehát valamennyire viselőjének stílusa határozza meg a táska stílusát is. Ezért a divatfotókon szereplő modell képviseli tulajdonképpen a márka személyiségét. Én még ennél is tovább szerettem volna menni, és a divatfotókon keresztül elmesélni egy-egy történetet. Ily módon szerettem volna átadni a világról alkotott képemet és azt, hogy mit is szeretnék a táskáimmal kommunikálni.

Az, hogy milyen divatfotókat készítesz a termékeidről,
nagyban meghatározza a márkádról alkotott képet.

De most kanyarodjunk kicsit vissza ahhoz, hogyan is zajlott ez az egész fotózás, és mit is jelent az, hogy együttműködés. Nati tehát kulcsszereplő volt, de mivel jó mókának – és nagy feladatnak – ígérkezett, még valaki beötlött, hogy mindenképp jó lenne, ha velünk lenne. Könczöl Szandival már sokszor dolgoztunk együtt, sőt már így hármasban is. Elhívtam hát ő is, hogy segítsen be ruhákkal – hiszen ő a csodás NAGEA tervezője – , meg a személyiségével 🙂 Jó bulinak ígérkezett, és hát a két naposra tervezett fotózással kicsit magasra tettük a lécet, főleg úgy, hogy se sminkes, se asszisztens, se fotós, csak én mindez egyszemélyben, Nati pedig egy személyben volt a modell és a stylist is, úgyhogy jól bevállaltuk. Természetesen megint hamar egymásra hangolódtunk, és elszabadultak a női energiák is 🙂 Sajnos Szandi csak a lookbook képek fotózásánál tudott velünk lenni, de rengeteget segített, werk fotókat is készített, ráadásul nagyon menő kobaltkék nadrágja irtó jól feldobta a szettet.

Lookbook fotók


Modell, stylist: Pogoszov Natália
Nadrág: NAGEA

Utcai szín

A divatfotókat másnap készítettük el. A három különböző helyszínen készült fotó három különböző történetet mond el reflektálva a mai kor problémáira és a közösségi média hatásaira. Az első fotósorozat az utcán készült, a ház előtt. Egy nagyon divatos és dögös lányt ábrázol, aki épp munkába készül, és nagyon odafigyel a megjelenésére, és hogy mindene mindenhez passzoljon. Reggelente órákat tölt a tükör előtt mielőtt elindul, hogy mindig a maximumot hozza ki magából, és hogy mindenki megdicsérje, milyen jól néz ki. De ahogy távolodik a kamera, azt vesszük észre, hogy mindez csak a látszat. Egy lepukkant házban lakik, nagy szegénységben. Kiégett, meghasonult. És jól tudja, hogy minden törekvésével, hogy irtó dögösen nézzen ki nap mint csak azt éri el, hogy a háta mögött megbélyegezzék, könnyűvérűnek nevezzék, lenézzék.


Kanapé szín

A második fotósorozat egy buliba készülődő lányt ábrázol, aki teljes sminkben pózol, sztorizgat, élőzik, szelfizik, közben csetel a barátaival. Minden elrendezve, a póz, smink, ruha tökéletes. Ahogy a kompozíció is. A netes barátai biztos, hogy el vannak ájulva a képektől, és ezer lájkkal és kommenttel ajándékozzák meg. A lány viszont valójában teljesen egyedül van. A barátaival csak a cseten tartja a kapcsolatot, nincs akivel a valódi érzéseiről beszélhessen, őszintén. Már nem is tudja, hogy ki is ő valójában. A való életben minden széthullik körülötte.

Éttermi szín

A harmadik sorozat egy hölgyet ábrázol, aki egy étteremben elegánsan kiöltözve – amúgy gyönyörű ezüst NAGEA ruhában – éppen egy arannyal borított hamburgert készül enni. Előtte mindenféle drága italok. Gazdagnak, sikeresnek, magabiztosnak tűnik. A következő képek a valódi bensőjét mutatják. Azt, hogy a külsőségek néha a romlott benső értékeket takarnak, hogy nem minden az, aminek látszik valójában.

Modell, stylist: Pogoszov Natália
Ruha: NAGEA

A képekkel szerettem volna érzékletesebben is elmesélni, hogy mi is tulajdonképpen az én értékrendem. Mit tartok fontosnak az életben, és mi az, ami számomra idegen, ami tőlem távol áll. Ezek a képek tulajdonképpen inkább festményszerűek, nem a táskákon van a hangsúly, azok csak segítik a kompozíciót. Az egész sorozat egy jól átgondolt közös munka eredménye.

Fontosnak tartom a véleményalkotást, de – ahogy azt már többször is elmondtam – a troll kommentekkel, gonoszkodással tönkretesszük egymást. Mert ezáltal mindenki – a környezete szerint elvárt – tökéletességre törekszik majd, és szépen lassan el fogja veszíteni önmagát. Mert nap mint nap csak azzal fog foglalkozni, hogy másoknak megfeleljen. Egyáltalán nem biztos, hogy az emberek nagy részének át fog jönni, hogy mit is akarok sugallni ezzel az egésszel. De hiszem azt, hogy amit a közösségi médiában kommunikálunk, az így vagy úgy, de hatással van több-kevesebb emberre. Ez a hatás ez felelősség. Mert a jövőnket mi alkotjuk, most.

a jövőnket mi alkotjuk, most.

 

 

 

SZÓLJ HOZZÁ